Pagina's

zondag 31 oktober 2010

Jaarlijks Ledenfeest Gezinsbond Ramskapelle-Sint Joris

afdeling Ramskapelle-Sint Joris

De leden van Gezinsbond worden op 
vrijdag 12 november a.s., om 19.30 u
uitgenodigd naar het jaarlijks ledenfeest.

De aanwezigen worden verwelkomd met nieuws van de afdeling, met de traditionele maaltijd met boerenbrood, kaas en hesp, en met een optreden van de volksmuziekgroep VierN.
Inschrijven kan nog tot 9 november 
bij voorzitter Adina Counye - Leistraat 16 -  tel 058 23 53 05
voor het luttele bedrag van €3 per persoon.

Tot vrijdag 12 november ?

Pascal is van geen klein visje vervaard ...

Neen, beste bezoeker, deze foto is niet getrukeerd. De man met de pet is onze dorpsgenoot Pascal Praet, en de vis die hij probeert vast te houden is een kaliber van 27 (!!!) kilogram.
Pascal is dan ook geen gewone visser. Zeker geen loze visser. Zijn vangst deed hij de voorbije week in de Limousin.
Nog knalprestaties van Ramskapellenaren ? Stuur ze gerust op naar Ramskapelle Leeft ....

Feestelijk koken met KVLV

Vissoep met croutons en rouille
Tongscharfilets en zalmmousse met bieslooksaus
Gemarineerd varkensvlees met feestpeertjes en knolselderpuree
Dessert

Dat mogen de deelnemers verwachten, als ze woensdagnamiddag 3 november om 13.30u, aan de vierde kookles van de KVLV deelnemen. Daniël Lamoot, de vertrouwde kok, demonstreert hoe een feestmenu kan bereid worden met producten van eigen bodem.
Het is de laatste kookles van het werkjaar ! Niet te missen ... Afspraak in dorpshuis d'Oude Schole, het kloppend hart van Ramskapelle.

De digitale krant Leeft !

U was deze maand alvast niet de enige bezoeker op deze digitale dorpskrant. Nooit eerder was er zo een spectaculaire verhoging van het bezoekersaantal.
Het gemiddeld aantal bezoekers per dag naderde de limiet van de 100, met pieken op zondag en maandag, maar ook op andere dagen klikken nooit minder dan 50 dorpsgenoten of geïnteresseerden op Ramskapelle Leeft. Dank voor de interesse !

Bloed geven doet leven

zaterdag 30 oktober 2010

De Genie in Ramskapelle

Vanmorgen werd de tentoonstelling 'De Genie aan het Belgisch Front - WO I' officieel voor geopend verklaard. Het evenement is zeker uw bezoek waard.
Walter Lelièvre, en rondom hem de ploeg van de Heemkring 'Ramscapple aan den Yser', slaagde erin om een heel overzichtelijke tentoonstelling op te zetten over het werk van de genietroepen in de Eerste Wereldoorlog in onze regio.
U weet niet wat een geniesoldaat is ? Ik wist het zelf ook niet zo goed, maar het werk van de Genie wordt in het eerste luik duidelijk uiteengezet. Wie niet kan wachten, kan al klikken op de uitleg die Wikipedia erover geeft.
Het tweede luik van de tentoonstelling geeft de bezoeker een beeld van de rol van het sluizencomplex, de Ganzepoot, in de eerste Wereldoorlog.
En een derde deel van de tentoonstelling geeft een beeld van hoe een Engelse ,Schotse, Australische of Duitse geniesoldaat te herkennen was. U vindt in de expositie ook een aantal specifieke werktuigen.
Beste dorpsgenoten, stel uw bezoek niet te lang uit, want de tentoonstelling loopt nog
tot dinsdag 2 november. Doen !

Willen is Kunnen in de prijzen en in de bloemen

U kon het eerder al op deze blog lezen: toneelkring Willen is Kunnen is de laureaat van de Cultuurprijs Nieuwpoort 2010.
Deze prijs werd gisteren uitgereikt, op de vooravond van de Cultuurdagen 2010.
In aanwezigheid van burgemeester, schepenen en West-Vlaams Gedeputeerde Guido Decorte, mocht een zichtbaar ontroerde August Vandorpe, de man die de volle 40 jaar Willen is Kunnen heeft meegemaakt, als eerste de bloemen in ontvangst nemen.
klik hieronder op "meer lezen"


vrijdag 29 oktober 2010

Mulan discodanst in Denemarken

Mulan Geerts is een doorzettertje met talent. Vier maal per week gaat ze trainen in dansschool 'El Sanscha' in Diksmuide.

Ze is ook actief in het showteam Astrokids. Met deze laatste trok ze vorige woensdag naar Aarhus in Denemarken, om er deel te nemen aan het Europees kampioenschap Discodansen.
De groep plukte er de vruchten voor hun inzet, en behaalde een zeer verdienstelijke tiende plaats. Proficiat aan onze beloftevolle dorpsgenote.
De foto's zijn genomen op het Europees kampioenschap in Denemarken.

woensdag 27 oktober 2010

Ramskapelle rouwt


Met droefheid vernemen wij het overlijden van de heer Charles (Carlos) Vandorpe.
Carlos was een heel bekend en geliefd gezicht in ons dorp. Lange tijd was hij koorleider van het Sint-Laurentiuskoor in Ramskapelle.
Carlos was weduwnaar van mevrouw Denise Bogaert. en vader van onze dorpsgenoot Jean-Pierre.

Hij werd op 20 september 1922 in Oostende geboren, en overleed op 25 oktober in het Woon- en Zorgcentrum Rusterloo in Beernem.
Zaterdag aanstaande, 30 oktober, om 10.30u, wordt er in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Nieuwpoort afscheid genomen van Carlos, 

De rouwbrief van de overleden vindt u hieronder (klik op: meer lezen)





maandag 25 oktober 2010

Vierdorpentornooi al halfweg

Zaterdagavond was er de tweede competitieavond van het Vierdorpentornooi, waarin Ramskapelle op eigen bodem in mineur van start was gegaan.
Ook zaterdag konden ze het tij niet keren, want opnieuw moesten ze zich tevreden stellen met een laatste plaats, waardoor ze ook niet weggeraken van diezelfde laatste plaats in de klassering.
De competitie is halfweg, en de spelers van ons dorp zullen nog serieus uit hun pijp moeten komen ... Wees gerust: dat zullen ze doen !
Klik hier voor de uitslagen !
Met dank aan Paul Vercauteren voor doorsturen van de uitslagen.

zondag 24 oktober 2010

Herdenking Slag van Ramskapelle

Op zaterdag 23 oktober 2010 werd de Slag bij Ramskapelle herdacht. Deze veldslag vond plaats op 30 en 31 oktober 1914 en vormde een keerpunt in de Eerste Wereldoorlog. De Slag bij Ramskapelle verhinderde enerzijds de doorbraak van het Duitse leger naar de Franse havens en leidde anderzijds tot het begin van een vier jaar durende stellingenoorlog. Als gevolg van deze veldslag konden de Franse havens niet gebruikt worden voor Duitse U-boten, maar bleven ze in gebruik voor de bevoorrading van het Britse leger. Niet voor niets besteedde de Amerikaanse wereldkrant The New York Times op 3 november 1914 een uitgebreid artikel aan de Slag bij Ramskapelle. 
Westhoek.be, de onvolprezen website die de gebeurtenissen in onze streek covert, bericht hierover in de nieuwsbrief vandaag. Klik hier voor de foto's en het artikel. 
(Gevonden ? Klik dan op: Herdenking / Remembrance Ramskapelle 23/10 )

FC Ramskapelle maakt het kampioen Ettelgem 82 lastig

Het verschil tussen 1-0 winnen, en 0-1 verliezen, lijkt niet groot, maar het verschil tussen drie punten winnen en drie punten verliezen is dat dan weer wel. Voor FC Ramskapelle werd het het slechtste van de twee scenario's: een verlies met de kleinste cijfers tegen de machtige kampioen van vorig jaar, Ettelgem 82. En toch had de wedstrijd een heel ander verloop kunnen krijgen ...
Lees verder hieronder ...

zaterdag 23 oktober 2010

Nieuwpoortse Cultuurprijs 2010 gaat naar Willen is Kunnen

Ze hebben wat te vieren dit jaar ! Niet alleen vieren ze hun veertig jarig bestaan, maar bovendien sleept onze toneelkring Willen is Kunnen dit jaar de Cultuurprijs in de wacht! Voor dit laatste had Ramskapelle Leeft zijn inkt liever wat bewaard tot volgend weekend, wanneer de prijs overhandigd zal worden, maar ondertussen is het nieuws via kranten en hun websites al bij zowat elke dorpsgenoot binnengewaaid.
Ons dorp is niet weinig trots op deze onderscheiding. 37 Nieuwpoortse verenigingen duidden vijf genomineerden aan, en uit deze nominaties haalde de Ramskapelse vereniging het na twee stemronden.
De prijs wordt tijdens de openingszitting van de Cultuurdagen overhandigd, en die vindt plaats op vrijdagavond 29 oktober.
Het is niet de eerste keer dat inwoners of verenigingen in ons dorp de gegeerde prijs meenemen naar huis. Walter Lelièvre, August en Jean-Pierre Vandorpe gingen Willen is Kunnen vooraf. Proficiat aan de hele ploeg: spelers en oud-spelers, medewerkers en oud-medewerkers !
Aan de rechterkant van deze blog kunt u trouwens klikken naar - een voor de gelegenheid - aangemaakte website van Willen is Kunnen. Hierop méér informatie over de nieuwste productie, die binnenkort van start gaat.

Ramskapelle-dorp gaat ondergronds ...

... of dan toch het electriciteitsnet, wel te verstaan. Als alles loopt zoals voorzien, wordt in de komende week het laatste stukje bovengrondse middenspanningsluchtlijn (11000 Volt) in Ramskapelle Dorp buiten dienst gezet.
Deze wordt dan gesloopt. Het gaat hier dus over de luchtlijn van de hoogspanningscabine in de Ramskapellestraat naar de Molenstraat.
De paalpost (paal met transformator 11 KV / 400 V) in de Molenstraat wordt  verlaten, en de nieuwe prefabcabine wordt dan in dienst genomen. Het middenspanningsnet wordt dan volledig ondergronds gevoed, en is dan ook veel minder afhankelijk van de weersomstandigheden.

met dank aan dorpsgenoot Patrick Sioen voor het aanbrengen van deze informatie.

Kleuters gingen op kabouterpad

Hebt u geheimen ? De kleuters uit de dorpsschool leerden deze week wat kaboutergeheimen zijn. Ze maakten een doos vol geheimen en gingen op zoek naar schatten. Ze ontdekten noten en andere vruchten, en leerden hoe ze die noten konden open maken. Ze maakten paddestoelen met bouwblokken, ze aten kaboutertoastjes, ze gingen op kabouterpad, kortom ... ze leefden als echte kabouters.
Wat is het fijn om kleuter in Ramskapelle te zijn ... Klik hier voor bijna 100 foto's van de kabouterweek !
Met dank aan juf Mieke voor het doorsturen van deze info.

donderdag 21 oktober 2010

Als de voorzitter de passie preekt ...

...boer, waak op je ganzen ... Feit is dat voorzitter Frank Duron van kaartersclub Met de Muil na de derde speeldag niet alleen de dagoverwinning in de wacht wist te slepen, maar zich ook de leidersplaats in het algemeen klassement wist toe te eigenen. Frank won feilloos zijn drie partijen, en sprokkelde hiermee 421 punten. Tweede werd Omer Werbrouck (3 partijen - 396 punten), en derde onze dorpsgenote Riet Vandenberghe (3 partijen - 391 punten). Riet rukt hiermee op naar de tweede plaats in het damesklassement, ook al heeft ze de eerste speeldag moeten missen.
Wie mocht er met de wijn naar huis ? Soms is verliezen ook leuk, moet Maria Vanthournout gedacht hebben, toen ze de fles in ontvangst nam.
Met dank aan Marc Delanghe, voor het opsturen van deze informatie.

Overlijden in ons dorp

Gisteren, woensdag 20 oktober, overleed in zijn woning, de heer Rogier Steen.
Rogier is weduwnaar van Lucie Boelens Fonteyne en echtgenoot van Agnes Vergauwen, en vader van Liliane, José en Egid.
Hij was landbouwer op rust, gewezen Schepen van Ramskapelle, gewezen lid van de kerkraad Ramskapelle en gewezen voorzitter Landelijke Gilde.
De overledene woonde tot zijn overlijden in de Hemmestraat 24. Hij wordt dinsdag 26 oktober, om 10.30u, ten grave gedragen in de Sint-Laurentiuskerk van Ramskapelle.

woensdag 20 oktober 2010

Die ochtend ... woensdag 20 oktober ... in Ramskapelle

Met dank aan Chris Asseloos voor het filmen van het gebeuren. Gisteren en vandaag kon u de eerste versie van de video bekijken. Hierboven vindt u de nieuw gemonteerde versie van onze dorpsgenoot.
Ook Kris Roelens legde de werkzaamheden vast op de lens. En in de namiddag slaagde hij erin om het kunstwerk volledig tot zijn recht te laten komen onder een blauwe hemel en stralende zon. Klik hier !

De opspringende kinderen in de golf ...

... hebben in Ramskapelle hun stek gevonden. Zoals een ex-clarificateur het  zou kunnen zeggen: de gustibus et coloribus non est disputandum, of in 't Vlaams: over smaken en kleuren valt er niet te discussiëren.
Mijn gedacht ? Ik vind het mooi, en het getuigt van visie en lef om bij de keuze voor een kunstwerk op de rotonde aan de E40, niet meteen te gaan voor de meest gemakkelijke figuratieve ideeën. Dat het plaatsen van het beeld, én het beeld zelf, veel dorpsgenoten aan het denken hebben gezet, valt te merken aan de vele foto's die binnengekomen zijn.
De eerste beelden kwamen van Chris Asseloos, van wie u straks ook een filmpje mag verwachten op deze blog. Klik hier ! Ook Louis Smets, Ludwig Stroobandt en Daniel Plyson stonden met hun fototoestel in aanslag. Klik op hun naam ...

zondag 17 oktober 2010

Altijd opletten geblazen ...

... wanneer je met de auto vanuit Sint-Joris, onder de brug van de E40, Ramskapelle komt binnengereden.
Deze namiddag om 17.00 uur werden de takelwerken - ten gevolge van een ongeval aan de vluchtheuvel - door een dorpsgenoot in beeld gebracht.

FC Ramskapelle voetbalt zich naar middenmoot

Vandaag startte FC Ramskapelle aan het drieluik Ettelgem. Ettelgem telt drie ploegen in de Perkezcompetities, en vandaag moesten de oranjehemden uit naar Ettelgem 68. Deze ploeg stond tot vandaag op drie punten van FC Ramskapelle, en bij winst kon het zich op gelijke hoogte hijsen. Maar de 'Ploeg van het dorp' liet dit niet gebeuren, en zorgde met een 1-3 overwinning voor de aansluiting met de middenmoot. Lees verder ...

Al gehoord van bezemsteelhaakwerk ?

De leden van de KVLV zullen het mij niet kwalijk nemen dat mijn lekenverstand geen enkel idee heeft van wat bezemsteelhaakwerk is. En dat je met deze techniek bijvoorbeeld een warme wintersjaal kunt maken.
Morgen maandag 18 oktober wordt alles uit de doeken gedaan tijdens de crea-les, die wordt gegeven door Martine van de Hannelienwinkel.
De avond start op 19.30u, en wie interesse heeft, kan best eerst contact opnemen met Magda (058 24 15 16), of met Lena (058 23 52 09).

vrijdag 15 oktober 2010

Opspringende kinderen in de golf

... dit is de naam van het kunstwerk dat woensdagmorgen aanstaande, op 20 oktober om 8.30u, op de rotonde aan de afrit van de E40, geplaatst zal worden. Het kunstwerk in een uitvergroting van een werk van de Nieuwpoortse kunstenaar Ivan Peel, die bekend is om zijn creaties met recyclagemateriaal en cortensstaal.
Het was kunstenaar Rik Beuselinck uit Beernem die de uitdaging aanging om het beeld te vergroten tot een zes-meter-hoog monument. Het plaatsen van het kunstwerk, dat twee en een halve ton weegt, zal ongeveer een halve dag in beslag nemen.

Welke lezer van deze blog wil er woensdag absoluut bij zijn, en van de installatie en van het resultaat een foto nemen ? U doet er de andere bezoekers van Ramskapelle Leeft! een plezier mee ...

donderdag 14 oktober 2010

Klaar voor een portie Ramskapels toneel ?

Toneelvereniging Willen is Kunnen is 40 jaar jong, en verkeert geenszins in een midlifecrisis. Het stuk dat de spelers dit jaar op de planken brengen, is een voorstelling die hun voorgangers al in de jaren 70 opvoerden.
"Een beeld van een man" is de titel, en werd oorspronkelijk door Hemmink-Kamp geschreven. Voor de eerste voorstelling van Willen is Kunnen werd het bewerkt door Staf Vanmalderen. En deze keer heeft regisseur Patrick Devriendt er een nieuwe mix van gemaakt.
Geïnteresseerd ? Klik hier, (of kopieer: http://www.wix.com/ramskapelle/wik2010) !
(ter info: wanneer u de website voor het eerst opent, dient u even geduld te hebben bij het openen van de verschillende 'menu's')

Minder duur telefoneren kan soms ook ...

U kent ze ook wel, die dure telefoonnummers die beginnen met 070, 078, 0900 ... Vaak nummers die grote ondernemingen aanbevelen om hen te contacteren, maar als u na tien minuten van het kastje naar de muur gezonden bent, blijkt vaak dat uw telefoonrekening er fors op vooruit gegaan is.
Alternatieven ? Weet dat een 0800 nummer gratis is, maar weet vooral dat er voor elk betaalnummer heel vaak een gewoon telefoonnummer bestaat.
Electrabel meldt op de factuur dat u hen kan contacteren op de 078 35 33 33, maar wist u dat u dezelfde service krijgt op de 02 518 61 11  ? En dat geldt voor nog veel meer firma's. Klik hier, en u vindt de website met nog meer informatie: doorklikken naar 'Belgique' (de makers kunnen er ook niets aan doen dat ze zelf franstalig zijn), en tik dan een naam of een nummer in ! Bedankt voor de tip, Louis !

zondag 10 oktober 2010

Geen nieuwsbrief vandaag

Verwacht vandaag geen nieuwsbrief in uw mailbox. Er is er geen !
Had u toch absoluut uw (verenigings)ei kwijt gewild op Ramskapelle Leeft ? Laat het mij weten, en ik zet het als de bliksem op de blog !
Joost - ramskapelleleeft@gmail.com

FC Ramskapelle, de ploeg van 't dorp !

Dit zijn ze, de spelers, trainers en bestuur, die het mooie weer maken bij FC Ramskapelle. Vanmorgen verzamelden ze om 8.00u in clublokaal De Lanterfanter, om samen naar het terrein van VK Bekegem te trekken ... Maar het kan niet elke week feest zijn. Als er vandaag één reden tot tevredenheid was, is dat de stand niet verder uitgelopen is dan 2-0. Hieronder het wedstrijdverslag ...

zondag 3 oktober 2010

FC Ramskapelle knoopt weer aan met zege

Twee matchen na elkaar moest FC Ramskapelle met het kleinste verschil de duimen leggen. Hierdoor behaalde het slechts een drie op negen, ondanks de hoopgevende overwinning in de eerste match.
Maar vandaag mocht het weer proeven van de zoete smaak van de overwinning, en opnieuw op verplaatsing. Slachtoffer van de dag was Zerkegem
Lees verder hieronder ...

Ramskapelse KVLV in beweging

Bezige bijtjes, de dames van KVLV Ramskapelle. Tussen bestuursvergaderingen en kooklessen door, doen ze van morgen maandag 4 oktober tot maandag 20 december aan Aquagym in het Nieuwpoortse zwembad.
Tien maandagavonden, van 20.00u tot 21.00u, telkens onder begeleiding van Bert Gunst, die deze reeks heel aangenaam en ontspannend weet te meken.
Enige zwemkunde is absoluut niet nodig. En ook op leeftijd staan er geen grenzen. Inschrijvingen moesten voor 2 oktober gebeurd zijn, maar misschien kunt u Lena nog vermurwen: 058 23 52 09. €25 voor kvlv-leden, €35 voor de andere geïnteresseerden.

De weekkalender van d'Oude Schole

Deze week in ons dorpshuis ?
Maandag en woensdag repeteert toneelkring Willen is Kunnen.
Woensdag delen ze d'Oude Schole met de KVLV, die er die avond desserten en ander lekkers komen maken (zie verder op deze blog).
En donderdagavond is d'Oude Schole bezet door een bestuursvergadering van datzelfde KVLV.
Sinds enige tijd kunnen ook particulieren gebruik maken van de accomodatie van d'Oude Schole. Iedereen, zonder enige onderscheid, mits de voorwaarden onderschreven worden. Aanvragen moeten gebeuren aan het Nieuwpoortse stadsbestuur. Klik hier.

Fotoshoot in Ramskapelse fotostudio !

Je hoeft het niet al te ver te zoeken. Zeker niet in London, Milano, Paris of Brussel. Ook hier in Ramskapelle zijn er fotomodellen in wording. Deze week werkten de kleuters een fotosessie af, in hun eigen fotostudio.
Ze deden ook een fotozoektocht rond de school, op zoek naar Jules die op vakantie was. Klik hier !
Fien maakte haar eigen fotoboek, en met zijn allen mochten ze naar juf Krista een hele verzameling fototoestellen gaan bewonderen. Klik hier !

Met de Muil slecht uit de startblokken ...

Zaterdagavond werd de jubileumeditie van het vierdorpentornooi aangevat. Jawel, al 25 jaar strijden vier kaartersclubs uit Eggewaartskapelle, Wulpen, Oostduinkerke en ons dorp voor de eer van club en dorp in deze competitie. Ramskapelle had zaterdag het thuisvoordeel, maar maakte geen gebruik van deze troef. Integendeel, met negen gewonnen partijen maakt het onmiddellijk aanspraak op de (voorlopige) laatste plaats in het klassement. De kaartersvrienden van '101 Uit' (Oostduinkerke) sleepten 17 overwinningen in de wacht, en 'De Waaghalzen' (Wulpen) en 'Eerlijk Troef' Eggewaartskapelle konden zich verzoenen met elk 11 gewonnen partijen.
Goed begonnen is half gewonnen, maar een mindere start hoeft dan ook weer geen ramp te zijn. Op zaterdag 24 oktober volgt de tweede confrontatie, en wie weet, worden de kaarten dan niet grondig dooreengeschud.
Met dank aan zowel Paul Vercauteren als onze dorpsgenoot Frank Duron voor het doorsturen van de resultaten die u hier al kunt bekijken !

zaterdag 2 oktober 2010

Ramskapellenaar poseert voor Gazet van Antwerpen

Deze week was het werelddierendag ... Het fiere baasje van Gismo, Gino Aspeslagh, bezorgde voor die gelegenheid een foto van Gismo aan de krant.
En wie poseert deze week voor de Gazet van Antwerpen ? Inderdaad !
klik hier !